Sukkermaur er beskrevet her

Her er noen ting du bør vite om sukkermaur: I tillegg til svarte jordmaur, kaller vi dem også sukkermaur. Deres preferanse for søt mat forklarer dette. Det er vanlig at de kommer inn i hus om våren på jakt etter mat, men det er ingen grunn til å bekjempe dem. Men hvis du finner sukkermaur inne i huset i februar, har du et problem du må løse. Mer om jordmaur Vi har samlet noen tips om hvordan du kan identifisere sukkermaur og bekjempe dem.

Maur som lever i den svarte jorden finner alle typer mat raskt og danner travle maurstier. Et sukkerholdig forgiftet åtemiddel vil ofte fungere som en god kontrollstrategi på grunn av denne oppførselen. Denne metoden er spesielt nyttig hvis maurene har slått seg ned innendørs.

Utseende på sorte jordmaur

Små, svarte og ofte i store grupper, meitemarkarbeidere er små (3-5 mm lange). På det lengste antenneleddet er det mulig å se hår under forstørrelse. Flyvemaur, som ligner dronninger i juli-august, dukker opp i store svermer og er dobbelt så store som arbeidere.

I Norge, hvor kan vi finne svarte jordmaur?

Det er mye svart jordmaur, eller sukkermaur, i de lavtliggende områdene i Sør-Norge. Planter av denne klassen er typiske hagearter, som trives i semi-naturlige og menneskepåvirkede miljøer. Utenfor bor de nord i Trøndelag og opp til det.

Hvor sukkermaur holder til

Svartjordmaur bygger vanligvis reir utendørs i jord, sand eller råttent tre. Reirinnganger er ofte under en stein. Den varmes opp om dagen slik at reiret holdes varmt også om natten. Jordmaur liker varmen innendørs, og kan bygge reir hvis de kan hule ut myke materialer for å beskytte reirene.

Naturen gir svarte jordmaur honningdugg fra bladlus, som de elsker å spise. Innendørs spiser de alt søtt som er tilgjengelig. Noen få små dyr legges også til dietten. Når maur finner en matkilde, legges det ut luktspor og de vokser i antall. Det er vanlig at jordmaur fokuserer all aktivitet på én eller noen få matkilder, og maurstiene er derfor mye trafikkert.


Jordmaur svermer sent på sommeren. Når de kaster vingene, oppsøker de nye dronningene et passende hekkeområde, gjerne sammen med andre dronninger. I etableringsfasen vil kun én dronning overleve. En maurdronning kan bli opptil 20 år gammel og føde alle andre maur i reiret. Reiret vokser mest om våren og sommeren, og reirstørrelsen øker med antall maur i kolonien. Myrsamfunn av svarte jordmaur kan inneholde opptil 10 000 individer.

sort jordmaur kan gjøre skade

Når våren nærmer seg, sees ofte svarte jordmaur innendørs på jakt etter mat. Utenfor huset er de bare irriterende hvis reiret er ute. Når de bygges inne, kan reir ødelegge myke byggematerialer, som tre som har råtnet eller isoporisolasjon som har smeltet. Uskadet treverk gnages vanligvis ikke av svart jordmaur. Svarte jordmaur med vinger kan dukke opp inne i leiligheter, hus og hager i juli og august. Selv om dette oppleves som svært plagsomt når det oppstår, er det ingen grunn til panikk siden svermen vil ta slutt etter noen dager. Tilstedeværelsen av store mengder flyvemaur innendørs er også en indikasjon på at reiret ligger i selve bygningsmassen.

Er det mulig å unngå svarte jordmaur?

Disse rådene har jeg fått på Skadedyrhjelp. På grunn av deres naturlige habitat kan svart jordmaur være vanskelig å kontrollere. Hvis du opplever mange reir bygget innendørs eller mange maur som kommer inn i løpet av våren, kan det være verdt å gjøre omgivelsene til hjemmet ditt litt mindre egnet som hekkeområde. Hekkeplasser inkluderer for eksempel flate steinplater anordnet på sand. En grusoverlegg vil derimot gjøre forholdene mindre gunstige, noe som gir en reduksjon av antall maur.

I tillegg er det lurt å redusere vegetasjonen nær huset samt å legge netting over ventilasjonsluker i første etasje. Tett eventuelle sprekker eller hull i grunnmuren også.

Rutinemessig sprøyting med kjemikalier for å forhindre jordmaur bør aldri gjøres, da det alltid er en risiko for at kjemikaliene vil påvirke mennesker, dyr og miljø negativt.